2013 m. spalio 24 d., ketvirtadienis

Šviesiosios gimnazijos mokytojai aplankė savo kolegos iš 17 a. gimtinę


 

Mokytojų dieną vykusiame seminare Lenkijoje gimnazijos pedagogai simboliškai pagerbė ir savo garbųjį pirmtaką iš 17 a. - Adomą Freitagą Torūnietį.


 
Adomas Freitagas Torūnietis (1608–1650 m.) – matematikos profesorius, žymus karo inžinierius, filosofijos ir medicinos mokslų daktaras.
Adomas Freitagas buvo pripažintas geriausiu Torūnės gimnazijos moksleiviu.
Būsimasis profesorius studijavo Vokietijoje, tarnavo samdytoje kariuomenėje Olandijoje, kur gerai pažino šios šalies karo inžineriją, dalyvavo keliuose mūšiuose. Vėliau A. Freitagas baigė Leideno universitetą Olandijoje ir tapo medicinos mokslų daktaru. Vis dėlto didžiausią šlovę jam atnešė knyga „Karinė architektūra“, kuri netrukus tapo skaitomiausia Europoje.
Kunigaikščiams Radviloms ne mažiau rūpėjo karo dalykai, Vilniaus bei Biržų pilių fortifikacija, tad leidinys pateko ir į Jonušo Radvilos rankas. Netrukus Adomas Freitagas buvo pakviestas į Lietuvą, o nuo 1640-ųjų apsigyveno Kėdainiuose. Iki pat mirties jis dėstė matematiką Šviesiojoje gimnazijoje.
A. Freitagas palaidotas Kėdainiuose, evangelikų liuteronų bažnyčioje. Paminklinėje marmuro ir smiltainio lentoje lotyniškas užrašas baigiasi žodžiais: „Nepaliko įpėdinių, paliko knygą“.
 
Šių dienų Torūnė skrupulingai saugo savo įspūdingą kultūrinį paveldą.
 
 




















 
 
 
 
 
 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą