2013 m. spalio 14 d., pirmadienis

Studentų laukia atsinaujinusi seniausio Lietuvos universiteto biblioteka

 
 
 
Vilniaus universitetas turi naują biblioteką: Mokslinės komunikacijos ir informacijos centras (MKIC) atvėrė savo duris Saulėtekio alėjoje. Studentai čia galės lankytis ištisą parą, 7 dienas per savaitę. Tai yra didžiausia po nepriklausomybės atgavimo pastatyta biblioteka Lietuvoje.
MKIC kompleksą (daugiau nei 14 tūkst. kv. m) sudaro trys korpusai. Didžiausiame 5 aukštų pastate įrengtos socialinių mokslų skaityklos ir konferencijų salė, kitas 4 aukštų pastatas skirtas fizinių ir technologijos mokslų skaitykloms. Mažiausiame korpuse dirba personalas, o jo apatiniame aukšte įrengta kavinė.
2 požeminiai aukštai skirti techniniam aukštui ir saugykloms, kuriose telpa 1,8 mln. spaudinių. Devyniose MKIC skaityklose, IT laboratorijoje, seminarų ir grupinio darbo patalpose vienu metu gali dirbti per 800 lankytojų.
Anot VU bibliotekos atstovų, nuo projektavimo pradžios buvo siekiama, kad MKIC būtų atvira ir lengvai transformuojama erdvė studijoms, mokslui, darbui ir bendravimui. „Unikalios architektūros (arch. Rolandas Palekas) statinyje, organiškai įsiliejusiame į peizažą, dera funkcionalumas ir atvirumas. Čia stengtasi sukurti kūrybišką, įkvepiančią aplinką, kad kiekvienas, ateinantis į centrą, rastų jo lūkesčius tenkinančią informacinę, fizinę ir technologinę infrastruktūras: įvairių tipų ir formų kokybiškus informacijos išteklius, individualaus ir grupinio darbo vietas, atviras skaityklas ir erdves mokslinėms konferencijoms, poilsio saleles jaukiam pokalbiui prie kavos puodelio bei žaidimų kambarį vaikams“, – rašoma VU bibliotekos išplatintame pranešime.
 
 
 


VU biblioteka pirmą kartą paminėta 1570 m. gegužės 12 d. Vilniaus kapitulos dokumentuose. Ji yra seniausia ir turtingiausia valstybinės reikšmės akademinė biblioteka Lietuvoje. Joje saugomos kultūros paveldo retenybės: seniausia Lietuvoje esanti spausdinta knyga – Rabano Mauro inkunabulas  „Opus deuniverso“ (1467)  (ankstyviausio spaudos laikotarpio knyga)  ir vienas iš dviejų išlikusių pirmosios lietuviškos knygos -  Martyno Mažvydo „Katekizmo“ -  egzempliorių.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą