2015 m. lapkričio 11 d., trečiadienis

Mokyklų bibliotekininkų pasitarimas


Spalio 21 d. Šviesiosios gimnazijos bibliotekoje surengtas rajono mokyklų bibliotekininkų pasitarimas. 18 dalyvių iš miesto ir rajono bendrojo ugdymo ir specialiųjų mokyklų bibliotekų diskutavo aktualiais darbo klausimais ir išsirinko naują metodinę tarybą. 
 
 
Lietuvos mokyklų bibliotekų darbuotojų asociacijos  (LMBDA) pirmininkė, Jonavos R. Samulevičiaus progimnazijos bibliotekininkė Rima Noreikienė, išsamiai aptarė asociacijos veiklą. Vienas iš aktualiųjų asociacijos tikslų - siekti mokyklos bibliotekininko, kaip lygiaverčio ugdymo proceso dalyvio, statuso. Siekiant išsaugoti mokyklų bibliotekų specifiką, tikslinga nesujungti jų su viešosiomis bibliotekomis. Siekiama, kad  į LMBDA pasiūlymus būtų atsižvelgiama numatant bibliotekų strateginės veiklos kryptis.

LMBDA veiklą pristato R. Noreikienė
2016-ieji paskelbti Bibliotekų metais, bet kol kas nenumatyta jokių konkrečių žingsnių ir resursų, stiprinančių bibliotekų veiklą; su pavydu prisimintas susitikimas su Švedijos skaitymo ambasadoriumi: pasak jo, net ir mažiausia jo šalies biblioteka pirmiausia stengiasi sukurti jaukią, patogią aplinką, yra aprūpinama naujausiais leidiniais, tad nereikia net kurti ypatingų skaitymo skatinimo strategijų - bibliotekos yra  bendruomenėms gyvybiškai būtinos kultūrinės erdvės. Su kartėliu buvo konstatuota, kad požiūris į šio darbo reikalingumą Lietuvoje dažnai tik skambios deklaracijos: savivaldybėje net nebeturime mokyklų bibliotekininkų atstovo, visas lėšas fondo atnaujinimui suryja vadovėliai, net atlyginimų kėlimą kai kurios įstaigos interpretuoja savaip.

Diskutuoja susitikimo dalyvės. Pirmame plane - naujoji mokyklų bibliotekininkų metodinės tarybos pirmininkė J. Karmelavičienė
Jekaterina Karmelavičienė, Surviliškio Vinco Svirskio pagrindinės mokyklos bibliotekininkė, supažindino su galimybėmis vaikų poreikiams bibliotekose panaudoti planšetinius kompiuterius. Mes su kolege Rima pasidalijome įžvalgomis apie gimnazijos bibliotekoje jau išbandytas ir pasiteisinusias naujoves: vadovėliai mokytojams išduodami naudojantis elektronine MOBIS sistema, pildomas elektroninis bibliotekos dienoraštis, bibliotekos veikla viešinama tinklaraštyje, kuris veikia ir kaip bibliotekos renginių archyvas.

Apžvelgus sėkmingą, turiningą metodinės tarybos veiklą, išrinkta nauja taryba: pirmininkė J. Karmelavičienė, sekretorė S. Jociuvienė, narės: R. Burbaitė, G. Kaziukonienė, D. Valiaugienė, V. Barauskienė, R. Kvedarienė.
 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą