2014 m. sausio 20 d., pirmadienis

Jubiliejiniai K. Donelaičio metai

Donelaičiui šįmet vietos ir laiko atsiras visur, jo "Metų" kristaliukai pabirę net tarp televizijos reklamų ir anonsų. Smagu: per metus ne tik poeto vardas, bet ir didžiojo kūrinio fragmentai įstrigs kiekvieno atmintyje. Suomiai svarbiausią savo tautos kūrinį - "Kalevalą" -  pagerbia kiekvienų metų kovo 28 d., iškabindami net valstybines vėliavas; minėdami M. de Servanteso mirties dieną (balandžio 20) ispanai visą parą garsiai skaito "Don Kichotą". Ar galima geriau paliudyti kūrinio gyvybę? Donelaičio  "Metų" skaitymai irgi simboliškai galėtų pradėti kiekvienus mūsų metus, juk rašytojas gimęs sausio 1d.

Donelaitis visus metus ruošiasi viešėti ir mūsų bibliotekoje; jo jubiliejui sumanyta ilgalaikė keturių dalių paroda. Pirmoji jos dalis - "Žiemos rūpesčiai" -  pasakoja ne tik apie poemoje pastorių moralizuoti vertusias jo laikų aktualijas, bet ir apie grėsmes, šiomis dienomis iškilusias lietuvių kultūriniam paveldui Karaliaučiaus krašte.



Šviesiai ir kūrybingai šio krašto poetika perteikta moksleivių dailės darbų parodoje "Donelaičio žemė" (mok. D. Civilkienė).

 
Kviečiame lankytis ir skaityti!
 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą