2015 m. gruodžio 4 d., penktadienis

Naujųjų medijų kalba


Šiandien beveik visas pasaulis yra įtrauktas į pasaulinį interneto tinklą, ir naudojimasis naujausiomis technologijomis tapo būtinybe. Pasak Dž. Bartkutės, pačios technologijos sparčiai keičiasi, o su jomis kartu ir žmogaus gyvenimas bei įpročiai.  Įvairių šalių  mokslininkai kalba apie tinklaveikos visuomenę, kuri be išmaniųjų technologijų neįsivaizduoja savo gyvenimo. Šios kartos požiūris skiriasi nuo tėvų ir senelių požiūrio. Išmaniųjų technologijų ekspansija į visas gyvenimo sritis artina raštingos visuomenės žlugimą ar tiesiog keičia raštingumo sampratą?
Į šiuos aktualius klausimus Kėdainių rajono mokyklų bibliotekininkams atsakyti padėjo Kauno technologijos universiteto Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakulteto Šiuolaikinių kalbų ir tarpkultūrinės komunikacijos katedros prof. dr. Vilmantė Liubinienė seminare ,,Naujųjų medijų kalba: tinklaveikos visuomenės ir skaitmeninės kultūros iššūkiai‘‘, kuris įvyko lapkričio 27 d. Kėdainių švietimo pagalbos tarnyboje.
Pasak prof. V. Liubinienės, esame liudininkai virsmo, kai  rašytinė kultūra tampa vaizdo kultūra. Raštas grįžta prie savo archajinių ištakų, tai yra, vėl bendraujame paveikslėliais. Visa tai sukelia kartų nesusikalbėjimą ir stresą, nes žmonių psichika nespėja prisitaikyti prie pokyčių.  Be to, tinklaveikos visuomenėje žmogus netenka savo privatumo, nes kiekvienas jo žingsnis fiksuojamas. Tokioje mozaikiškoje kultūroje žmogus lengvai praranda savo tapatybę, susitapatina su savo pėdsakais elektroninėje erdvėje.
Paveikus, įvaizdintas profesorės seminaras sukėlė daug diskusijų. Suvokėme, kaip svarbu bibliotekos darbe akcentuoti asmens duomenų saugumą ir kokie paveikūs gali būti mokslininkės pasiūlyti darbo su jaunąja karta metodai.
P. S. Virtualaus choro įrašas, metaforiškai taikliai apibūdinantis tinklaveikos visuomenę: visi susiję, ir  visi po vieną... 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą